Nieuws Actueel

Ondernemerskansen in de hitte: 'bbq-vlees vliegt over de toonbank'

Voor de tweede dag op rij steeg het kwik in het Groene Hart tot boven de 30 graden. En dat terwijl het half september is. Zien ondernemers in het Groene Hart kansen met deze zomerhitte? Het AD zocht het uit.

Terence Garnier | Foto: Martin Sharrott 15 september 2016

Zomerhitte ondernemen groene hart woerden schoonhoven alphen

Irena Kabalt van hondenuitlaatservice MyDogWalk in Schoonhoven:

"Van mij mag het het hele jaar zo warm zijn als nu, heerlijk. Ik ga wel eerder rijden om de honden op te halen. Sommige mensen durven hun hond niet bij mij in de bus achter te laten vanwege de warmte, maar er zit gewoon airconditioning in. Bij het uitlaten zoeken we vaker de schaduw op en gooi ik wat minder fanatiek met de bal, want ze zijn sneller buiten adem. Maar met dit weer durven honden sneller de sloot in te springen en blijven er langer in liggen."

Nico Karsemeijer, Karsemeijer Poeliers en Zuivelhandel uit Woerden:

"Normaal gesproken verkopen we nu veel braadvlees, maar nu vliegt er vooral barbecuevlees over de toonbank. Logisch: mensen willen met dit weer iets makkelijks als een grillworstje eten. Ik eet met deze temperaturen ook veel liever patat en sla dan aardappels en groente. Onze marktkraam heeft een extra luifel en we gebruiken extra koelingen om onze waren vers te houden."

Heleen Tissink, Martinez Chocolatier in Alphen:

"Ik hoop dat het snel weer afkoelt. Voor onze handel is de hitte funest. We merken het heel erg aan de omzet, terwijl de zomermaanden sowieso al dipmaanden zijn. We hebben het geprobeerd op te vangen door ijs te verkopen. Niemand denkt aan chocolade met deze warmte. Ik heb liever dat het 20 graden is. Het is balen, want nu is het uitgestorven in onze zaak."

Youri de Groot, medewerker kledingzaak Van den Assem in Vinkeveen:

"Het grootste gedeelte van de najaarscollectie is binnen in onze zaak. Ik moet zeggen, de winterse sfeer in de winkel is wel tegenstrijdig met de temperaturen buiten. Het helpt niet bepaald mee met de verkoop, alleen de echte modeliefhebber slaat vast zijn najaarskleding in. Maar het nodigt niet uit om zware wollen breisels te kopen als je ook op een terras kan zitten. De saleperiode van de zomercollectie is ook al voorbij, maar helaas hebben we geen invloed op het weer. Voor ons zou het goed zijn als het afkoelt."

Wilma Klomp, Egelopvang Boskoop:

"We hebben dit jaar wat langer te maken met oververhitte egels. Die liggen dan hijgend plat. Ik roep mensen op om extra bakken water in de tuin neer te zetten, en deze geregeld te verversen, want met de hitte bederft het snel. En gooi eens een appeltje in de tuin. Als je een uitgeputte egel in je tuin tegenkomt, kun je hem even oppeppen met een natte handdoek. Maar egels zien niet de enige dieren die last hebben van de uitzonderlijke hitte."

Yvonne Zwanenburg van basisschool De Meridiaan in Alphen:

"Alle kinderen mochten vandaag in badkleding naar school komen, want we organiseerden een waterfeest. Elke klas mocht een halfuur naar buiten om met de waterpistolen en opblaasbare toestellen te spelen. Je merkt dat dit nodig is, want de productiviteit is laag en kinderen klagen over hoofdpijn. Het schoolrooster aanpassen is moeilijk vanwege de werkende ouders, dus proberen we het op deze manier op te lossen. Naast het waterfeest ligt het tempo inde klas wat lager en krijgen kinderen extra limonade."

Sebastiaan Kraaijenveld, woordvoerder waterbedrijf Vitens:

"De warmte valt wel mee. Ik heb meer last van de koude airco op het werk. Heerlijk, laat het maar zo blijven. We hebben als waterbedrijf nog geen last van de warmte. Het is code groen, water genoeg, geen aanvullende maatregelen nodig. Het verbruik neemt toe, maar dat is logisch. Iedereen is terug van vakantie, zwembadjes worden gevuld, tuinen gesproeid. Maar met plus 10 procent blijft het binnen de marges. Dus vooral veel blijven drinken, want dat is gezond.''

Jan Willem de Wit, weerman in Gouda:

"Dat het half september nog zo warm is komt door de grilligheid van ons klimaat. Een andere oorzaak zijn restanten van Zuid-Amerikaanse stormen die ons land hebben bereikt. Die brengen veel warmte met zich mee. Dit is een warmterecord, maar deze temperaturen verbazen me niks. De komende jaren zal dit door de opwarming van de aarde vaker voorkomen. De seizoenen verschuiven, straks is het misschien wel vijf maanden zomer."

Gerelateerde artikelen:

Eindelijk: roetsjen op mega-waterglijbaan MonsterSlidePokemon redde het seizoen voor Kijkduinse ondernemerBetuws fruit rijpt extreem snel door hitte