Nieuws Actueel

Ondernemerskoppel zet in op 'schone' wijn

Het lijkt soms wel een wedstrijd: welke supermarkt heeft de goedkoopste wijn? Albert te Voortwis uit Utrecht: 'Bij zo'n fles van 4 euro heb je vaak geen idee wat voor rotzooi erin zit. Terwijl dat helemaal niet nodig is.'

Tom Kuiper | Foto: Angeliek de Jonge 1 oktober 2016

Wijn 1065

Albert (35) en zijn vrouw Jantiene (33) van Rank importeren natuurlijke, biologische wijnen importeert. Ze hebben de wijnhandel in 2011 overgenomen van Alberts vader. Inmiddels hebben ze ongeveer honderd wijnen van dertig wijnboeren uit Europa. Sinds januari 2015 hebben ze een wijnwinkel in Lindenhoff Marché in Baambrugge, uiteraard met sommelier.

Albert en Jantiene werken samen met boeren die de wijn zoveel mogelijk zelf maken. De grote meerderheid van de wijnen is biologisch verbouwd. Een deel van de collectie bestaat uit natuurwijnen. Die hebben geen biologisch certificaat, maar worden wel geproduceerd volgens de visie van Rank.

GezondJantiene: ,,We kijken niet alleen naar productie, maar ook naar smaak en diversiteit. Het moet een mooi, onderscheidend product zijn dat op een gezonde manier is geproduceerd."

En ja, zo'n fles kost 1 euro meer, maar dat is de wijn volgens hen zeker waard. Albert: ,,Mensen zijn nu zo bezig met gezond eten, maar qua wijn is er nog weinig bewustzijn. Iedereen denkt dat een glaasje rode wijn gezond is, terwijl er meestal chemicaliën in zitten. Wij laten zien dat het ook anders kan."

Rank trekt vooral mensen die gezond willen leven. Het bedrijf groeit elk jaar. Er zijn inmiddels vijf zzp'ers aangetrokken met ieder een eigen expertise. Albert: ,,We hebben steeds duidelijker wat onze koers is. Je bent geneigd breed te worden om aan alle wensen te voldoen, maar je moet juist specialiseren. Doe alleen waar je écht goed in bent."

Voor ondernemende stellen heeft hij ook nog een advies. ,,Je moet dezelfde stip op de horizon zien. Gelukkig zien wij onze stip. We willen een groot merk worden in biologische wijnen."