Nieuws Actueel

Ondernemersstel zet familiebedrijf OrthoPharma Fleringen voort

Van onze redactie 21 september 2015

Sander Zwart en Danuta Stuyver Annina Romita

Sinds deze maand zijn de twee, woonachtig in Amsterdam waar zij ook een kantoor hebben, de eigenaren van het bedrijf dat zij overnamen van Stuyvers ouders. "Eind jaren zeventig begon mijn vader Jos hier een fysiotherapiepraktijk", zegt Stuyver. "Regelmatig kreeg hij cliënten over de vloer van wie de klachten aan gewrichten waren terug te voeren op overgewicht. Hij was ook orthomoleculair therapeut, had in die hoedanigheid verstand van voedingsstoffen die goed of juist slecht zijn voor het lichaam en is toen gaan helpen bij afslanken. In de jaren negentig werd het HCG-dieet populair. Daarbij spuit je een hormoon in waardoor je minder honger krijgt. Maar ethisch klopte dat niet, vond ook hij. Tegenwoordig is het zelfs verboden. Mijn vader heeft toen als een pionier, vanuit zijn opgedane kennis en ervaring, een natuurlijke variant ontwikkeld: Bio-HCG." Wat daar in zit, is het geheim van de smid. "Vergelijk het met de specifieke smaak van Coca-Cola. Hoe die wordt gecreëerd, weet ook bijna niemand", zegt Zwart. Sinds 2010 is hij samen met Stuyver, vanaf 2011 werken de twee bij het bedrijf. Het stel heeft drie mensen in dienst, werkt met een aantal freelancers en schakelt agenten en distributeurs in om producten wereldwijd te verkopen.

Bio-HCGPa Stuyver heeft Bio-HCG doorontwikkeld. Dat resulteerde in het Momentum-programma: voedingssupplementen met voedingsadviezen en recepten en aanvullende supplementen. Zwart benadrukt dat de ampullen met vloeistof in de Momentum-lijn geen wondermiddelen zijn. "Het helpt. Maar je moet ook zelf op je voeding letten en voldoende bewegen. Het is de combinatie waardoor je afvalt en op gewicht blijft."

Overgewicht Omzetcijfers noemt hij niet. Het stel, dat gaat trouwen en een kindje verwacht: "Natuurlijk willen wij graag geld verdienen aan onze producten. Maar wij doen dit óók omdat we het belangrijk vinden. Als iedereen gezond zou leven, zou ons bedrijf niet bestaan. Maar in Nederland is 41,8 procent te zwaar. Overgewicht is doodsoorzaak nummer vijf in de wereld. Wij helpen mensen aan een gezondere levensstijl. Als onze klanten na een kuur foto's van het resultaat op onze Facebook-pagina zetten, maakt ons dat blij."

Sander Zwart en Danuta Stuyver voor hun kantoor in Fleringen. Samen met hun hond Toep. Foto: Annina Romita