Nieuws Actueel

Ondernemersvertrouwen gedaald

Rik Nizet 24 september 2014

De stemming bij ondernemers in de Nederlandse industrie is in september iets verslechterd in vergelijking met een maand eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De index van het producentenvertrouwen kwam uit op min 0,2, tegen een stand van 0,0 in augustus. Economen hadden in doorsnee op een niveau van min 0,3 gerekend. Volgens het CBS is de daling van het vertrouwen vooral te wijten aan een minder positief oordeel over de voorraden gereed product. Het oordeel over de orderpositie is juist minder negatief. Over de productie in de komende 3 maanden zijn de producenten nagenoeg hetzelfde gestemd als in augustus, aldus het statistiekbureau.

In juli tekende de index nog een stand op van 1,2, waarmee het hoogste niveau werd behaald sinds juli 2011. De stand van 0,0 in augustus betekende dat er evenveel optimisten als pessimisten waren.

Hoogste niveauHet ondernemersvertrouwen bereikte in januari 2008 het hoogste niveau met 9,4 en ruim een jaar later werd een dieptepunt bereikt met min 23,5.

ConcurrentiepositieEVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, liet in een reactie weten concrete kansen te zien voor een toename van het producentenvertrouwen. EVO stelt dat de concurrentiepositie van de in Nederland gevestigde handel en productie versterkt kan worden door bij de begroting in 2015 in te zetten op een merkbaar verminderde regeldruk voor bedrijven, minder handelsbarrières en een betere bereikbaarheid over spoor, weg, water en door de lucht.