Nieuws Actueel

Onderzoek Holleeder blijft los van Passage

Van onze redactie 23 januari 2015

Dat heeft het gerechtshof belast met Passage, vrijdag bepaald.

De liquidaties in de zaak-Holleeder spelen ook een grote rol in Passage. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Justitie verdenkt Holleeder ervan dat hij opdracht heeft gegeven voor deze liquidaties. Holleeder (56) werd hiervoor in december opgepakt en zit nog steeds vast.

Getuigen Omdat Passage zo nauw is verweven met het onderzoek naar de rol van Holleeder, is bekeken of beide onderzoeken in elk geval gedeeltelijk (zoals bij het horen van getuigen) samen konden optrekken. Het hof vindt van niet. Passage loopt al jaren, de zaak-Holleeder verkeert in ,,een pril stadium''. Het zicht op het onderzoek tegen Holleeder is volgens het hof niet scherp genoeg om getuigenverhoren gelijk te schakelen. Holleeder is een van de getuigen die in Passage gehoord zal worden.

De 2 advocaten-generaal in het Passageproces moeten het onderzoek naar Holleeder scherp in de gaten houden, omdat heel goed mogelijk is dat daarin voor Passage relevante feiten op tafel komen.

Kroongetuige In Passage worden de komende tijd 52 getuigen gehoord. Naast Holleeder zijn dat onder anderen 3 officieren van justitie die contacten hebben gehad met Fred Ros, de tweede kroongetuige in het liquidatieproces. Ros, in Passage veroordeeld tot 30 jaar cel, werd enkele maanden geleden als nieuwe kroongetuige geïntroduceerd.