Nieuws Actueel

Onderzoek kennis AIVD en MIVD voor ramp MH17

Van onze redactie 6 januari 2015

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft in november aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) gevraagd om het onderzoek naar de rol van de diensten. De OVV onderzoekt het neerstorten van vlucht MH17 en wil daarbij een zo duidelijk mogelijk beeld geven over de oorzaak. Zo onderzoekt het Openbaar Ministerie wie er schuldig is aan de ramp.

De OVV wil weten welke informatie de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst hadden voorafgaand aan de crash over de veiligheid in Oost-Oekraïne. De OVV wil ook weten of de diensten deze informatie hebben gedeeld met organisaties die voor de luchtvaartveiligheid van belang zijn.

Debat

Ook moet duidelijk worden wat de gebruikelijke wijze is waarop de diensten bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiding en ministeries informeren over veiligheidsdreigingen.

Afgelopen dagen laaide het debat op over wat het kabinet wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 vermoedelijk uit de lucht werd geschoten. De NOS meldde zaterdag dat Oekraïne diplomaten, onder wie een Nederlandse, kort voor de ramp heeft bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. Er zijn onder meer Kamervragen gesteld.

Een woordvoerder van de OVV benadrukt dat het verzoek voor het onderzoek al is gedaan ruim voor de huidige ophef.

EPA