Nieuws Actueel

Onderzoek: Minder les, betere prestatie

Rik Nizet 26 januari 2015

Minder uren verplicht naar school, dat zou wel eens heel goed kunnen zijn voor de efficiëntie van het Nederlandse onderwijs. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) treft in een onderzoek onder 33 landen, dat maandag gepubliceerd wordt, een opmerkelijke trend aan: in 'goede' onderwijslanden wordt veel minder les gegeven dan hier. Dat meldt Trouw.

Benutten die landen de vrijgespeelde uren goed, dan verbetert het onderwijs. In Nederland gaat een leerling gemiddeld 970 uur per jaar verplicht naar school, in landen met hogere leeropbrengsten als Zuid-Korea, Japan of Estland is dat gemiddeld 768 uur. Ook Nederlandse leraren draaien relatief veel verplichte lesuren.

Verplichte lesurenLanden waar zowel de leraren als de leerlingen minder verplichte lesuren hebben, scoren goed op de gezaghebbende PISA-ranglijst. Dat onderzoek brengt elke drie jaar van 65 landen in kaart hoe goed leerlingen zijn in taal en in vakken als wiskunde en natuurwetenschappen. Nederland staat nu dertiende op die lijst, en kwam van een tiende plek.