Nieuws Actueel

Onderzoek naar kracht Twente om in eigen voedselbehoefte te voorzien

Van onze redactie 26 januari 2015

Die vraag staat het komende half jaar centraal in het onderzoek Feeding the City. Achterliggende gedachte is dat door meer grondstoffen lokaal te verwerken er lokaal meer werkgelegenheid ontstaat. Bovendien is er dan minder gesleep met grondstoffen door Europa, waarmee duurzaamheidswinst wordt geboekt.

Twente consumeert jaarlijks voor 2 miljard aan voedingsmiddelen

Door regionale landbouw meer te laten aansluiten op de regionale voedingsmiddelenindustrie wordt de circulaire economie gestimuleerd. Voor het goede begrip: Overijssel telt nu nog ca. 8.200 landbouwbedrijven, er wordt in Twente jaarlijks voor 2 miljard euro aan voedingsmiddelen geconsumeerd en in heel Overijssel werken ca. 7.000 mensen in de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Het onderzoek wordt gedaan door Trends & Concepts - ontwikkelaar van maatschappelijke concepten - van Willem Kruidhof uit Enschede en het bureau Circular Landscapes van Pieter Veen uit Amsterdam. Ook de Landbouwuniversiteit Wageningen en de Universiteit Twente werken mee aan het onderzoek.

Bedrijf De Zuivelhoeve als voorbeeld

Volgens Kruidhof heeft Twente een goede schaal om weer meer een lokale markt te worden, zoals het vroeger was. „Ik ben geen anti-globalist, hoor. Maar als je vraag en aanbod meer lokaal afstemt, valt er winst te halen. Het mooiste voorbeeld dicht bij huis is misschien wel De Zuivelhoeve in Twekkelo. Dat bedrijf produceert zuivel voor de nationale en internationale markt, maar heeft ook regionale zuivelwinkels onder eigen naam. Maar er zijn hier ook regionale producenten van vleeswaren, bier, brood, frisdrank, meer verbinding met lokale toeleveranciers zouden kunnen zoeken dan ze nu doen.”

Het geld verdwijnt nu snel uit Twente

Voordeel van een meer circulaire economie is volgens Kruidhof dat er ook meer geld in de regio blijft. Veel euro’s verdwijnen nu direct uit de regio, omdat ze in de kassa bij bijvoorbeeld Albert Heijn belanden. Kruidhof: „Energiebedrijven zijn een mooi voorbeeld. Vroeger hadden steden hun eigen gasfabriek en elektriciteitscentrales. Enschede had een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf, dat werd later door fusie de Edon, weer een fusie later Essent en is nu RWE in Duitsland. Toen verschaften nutsbedrijven veel lokale werkgelegenheid. Wanneer we nu de energierekening betalen, staat het geld de volgende dag in Essen bij RWE op de bank. En dat geld dat weg is uit de regio wordt niet geherinvesteerd in Twente. Dan praten we voor onze regio waar het om energie gaat over circa 100 miljoen euro per jaar, exclusief belastingen. Dat is een aardige aderlating voor de lokale economie. Voeding is dus hetzelfde verhaal, maar dan spreken we over 2 miljard euro per jaar.”

Foto: Riet Vos