Nieuws Actueel

Onderzoek naar trainingsfabriek in Rotterdam

Van onze redactie 7 december 2014

In de trainingsfabriek, de eerste in Nederland, worden werknemers opgeleid voor de procesindustrie, waaronder de chemische industrie. Het gaat om jaarlijks duizenden mensen. Ook werknemers in de isolatie-, montage- en de industriële reinigingsbranche kunnen er terecht. De bouw van de 'fabriek' gaat in fases. De bouwkosten kunnen oplopen tot rond de 7 miljoen euro.

Deltalinqs, de belangenvereniging van Rotterdamse havenbedrijven, coördineert het initiatief. Ook de gemeente Rotterdam, het havenbedrijf en onderwijsorganisaties doen mee aan het project. In Heijplaat worden drie zogeheten destillatiekolommen uit de chemische industrie geïnstalleerd. Dat zijn gevaartes van meterslange horizontale- en verticale buizen en pijpen, waarin het chemisch scheidingsproces plaatsvindt.

Directeur Cees Jan Asselbergs van Deltalinqs zegt dat de fabriek onderdeel is van een breder plan om mensen te trainen en op te leiden in banen bij havenbedrijven. Ook de vakopleiding van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Brielle past in dat plan. Deze is volledig ingericht om mensen te trainen en op te leiden in procestechniek.