Nieuws Actueel

Onderzoek naar witwaspraktijk HSBC

Lotte Grimberg 18 februari 2015

Autoriteiten in Zwitserland hebben een inval gedaan bij kantoren van de Britse bank HSBC in het alpenland. Justitie in Genève laat weten dat er een onderzoek is gestart naar berichten dat HSBC in het verleden rijke klanten zou hebben geholpen bij het ontduiken van belastingen.

OpspraakDe bank is in het Verenigd Koninkrijk zwaar in opspraak geraakt. Politici drongen al aan op een diepgravend onderzoek naar de handelswijze van de bank. HSBC heeft zelf tevens bevestigd dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de Zwitserse tak van het bedrijf. In een paginagrote advertentie bood topman Stuart Gulliver afgelopen weekend zijn verontschuldigingen aan.

Begin deze maand werd in internationale media een boekje opengedaan over hoe criminelen, corrupte zakenlieden en andere personen bankrekeningen konden openen in Zwitserland. Met sommige cliënten zou zijn samengezworen om hun geld uit het zicht van de fiscus te houden.

FraudeschandalenDe naam van HSBC is de laatste tijd genoemd bij diverse fraudeschandalen. Er lopen ook al belastingonderzoeken in de Verenigde Staten, Frankrijk en België naar HSBC's Zwitserse tak. De Zwitserse financiële toezichthouder Finma nam de bank afgelopen jaren eveneens al een aantal keer onder de loep. De berichtgeving over de witwaspraktijken is gebaseerd op data die in 2008 zou zijn gestolen bij HSBC.