Nieuws Actueel

Onderzoek: Werkgever wil dat werknemer inlevert

Van onze redactie 1 oktober 2014

Bijna een kwart van de werkgevers versobert de arbeidsvoorwaarden, blijkt uit de enquête, die werd uitgevoerd onder 700 HR-managers. Daaruit komt het beeld naar voren dat de economie herstelt, maar dat werkgevers hun medewerkers vragen om met minder gunstige voorwaarden genoegen te nemen.

Inleveren Werkgevers vragen hun personeel om af te zien van de reguliere salarisverhoging (7%), een verlaging van het salaris (3%) of om af te zien van de 13de maand (1 procent). De vraag om het inleveren van arbeidsvoorwaarden is het meest gesteld in de financiële sector en in de bouw, aldus het onderzoek.

Demotie Ook demotie - het vragen aan werknemers om in een lagere functie verder te gaan - komt vaker voor. In 2013 onderzocht 15% van alle werkgevers deze optie, dit jaar is dat al 20%. Het onderwerp demotie kwam vorig jaar op de agenda, toen automatiseerder Cap Gemini zijn personeel vroeg om 10% salaris in te leveren. Het plan werd na luid protest van werknemers en bonden ingetrokken.

Vakbond FNV: "Werkgevers proberen al jaren de arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Het is al lange tijd een trend dat er getornd wordt aan arbeidstijdverkorting of aan verlofrechten. We verankeren de voorwaarden in de cao's. Als het bedrijf niet meewerkt, dan volgen er acties, zoals onlangs bij Tata Steel."