Nieuws Actueel

'Ongunstige wisselkoers stuwt prijs aan pomp'

Van onze redactie 3 april 2015

Image 4840291

Gemiddeld moet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een liter Euro95 nu zo'n 1,60 euro neergeteld worden. Eind januari lag het landelijk gemiddelde nog onder de 1,46 euro. De prijs van een liter diesel steeg tegelijkertijd van afgerond 1,18 tot 1,28 euro.

Dollars Ruwe olie wordt betaald in dollars, terwijl wij aan de pomp betalen in euro’s, legt brandstofexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers vrijdag uit. "Omdat de euro steeds minder waard wordt ten opzichte van de dollar, betaalt de consument dus meer aan de pomp."

Oliemaatschappijen betalen wel nog altijd relatief weinig voor de inkoop van ruwe aardolie. Nu in het kader van de atoomdeal van donderdag is aangekondigd dat sancties tegen Iran worden afgebouwd, kan het zijn dat tanken op termijn weer wat goedkoper wordt.

Olieprijs onder druk "De brandstofprijzen zijn niet alleen afhankelijk van de dollar, maar ook van vraag en aanbod'', zegt Van Selms. Op het moment dat Iran meer mag produceren, zal de lage olieprijs nog meer onder druk komen te staan. "Dat zal op termijn ook aan de pomp merkbaar zijn, tenzij de dollarkoers ook dit positieve bericht verstoort door nog verder in waarde te stijgen."