Nieuws Actueel

Online betalen goedkoper

Rik Nizet 9 oktober 2015

Shoppen online 335

Online betalen wordt goedkoper. Bovendien moet betalen via een site of een (telefoon)app makkelijker worden in Europa. Donderdag stemde het Europees Parlement in Straatsburg in met nieuwe regelgeving die dit mogelijk maken. Innovatie op dit terrein moet zo worden gestimuleerd.

De regels moeten het makkelijker maken voor bedrijven als het Nederlandse IDEAL en het Duitse Sofort. Consumenten kunnen via deze gecertificeerde onlinedienstverleners via het internet aankopen doen zonder creditkaart. De consument geeft namelijk aan deze bedrijven toestemming om hun bankgegevens te gebruiken om betalingen te verrichten.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld noemt de nieuwe regels goed voor consument én ondernemer: meer concurrentie en lagere kosten. "De traditionele banken wilden graag hun dominante positie behouden maar zullen meer concurrentie moeten dulden van nieuwe diensten."

Er was al een akkoord hierover met de EU-lidstaten. Die moeten echter formeel nog instemmen om de nieuwe regels daadwerkelijk, binnen twee jaar, in werking te laten treden.