Nieuws Actueel

Online reputatie ondernemers beschermd

Rik Nizet 17 oktober 2014

Ondernemers kunnen vanaf donderdag hun online reputatie beschermen. Het Netwerk Notarissen heeft hiervoor de socialemediaclausule gelanceerd. Hiermee spreken zakelijke partners af niet met modder te gaan gooien als het tot een breuk komt.

In veel zakelijke contracten is het al gebruikelijk om met elkaar af te spreken dat bedrijfsgeheimen na het einde van de samenwerking niet naar buiten worden gebracht. Tot vandaag was er nog geen oplossing voor het tegenhouden van negatieve publiciteit door ex-zakenpartners. "Voor ondernemers is het beschermen van de online reputatie belangrijk. Een ex-zakenpartner die online modder gaat gooien, kan je zakelijk kapot maken", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

OlievlekAls er eenmaal negatieve berichten over je bedrijf of de ondernemer zelf op het internet staan, dan is het ontzettend moeilijk die te laten verdwijnen. "Dat soort berichten verspreiden zich als een olievlek over het internet. Nu zijn ondernemers aangewezen op het ‘recht om vergeten te worden’ of moeten naar de rechter stappen". Om online reputatieschade in het zakendoen te voorkomen, is het daarom vanaf nu mogelijk de socialemediaclausule aan in zakelijke contracten toe te voegen. "Met deze socialemediaclausule regel je dat je over elkaar na het einde van de zakenrelatie geen persoonlijke informatie over de ander prijsgeeft op het internet en dat je geen Whatsapp berichten enzo op sociale media publiceert. Maar ook bijvoorbeeld niet over gedrag en handelswijze van je ex-zakenpartner”, licht Van der Geld toe. Overtreedt een ex-zakenpartner de in de socialemediaclausule gemaakte afspraken dan moet hij aan de ander een flinke boete betalen. Lees verder.