Nieuws Actueel

Online tool om te zien of iDeal werkt

Caroline Spilt 2 april 2015

Ideal plat storing

Consumenten kunnen voortaan via een een speciale tool op het internet kijken of er op dat moment storingen zijn met onlinebetalingssysteem iDeal. Zo is direct te zien bij welke bank er dan wel en bij welke bank even niet met iDeal betaald kan worden.

Het gaat om officiële gegevens van de banken zelf. Beschikbaarheid.ideal.nl is gemaakt door de Betaalvereniging Nederland in samenwerking met de banken.

Maatschappelijk belangDe banken zeggen zich bewust te zijn van het maatschappelijk belang van het betalingssysteem en zijn er daarom continu mee bezig om het systeem in de lucht te houden. Volgens de cijfers van de branche werkte het systeem vorig jaar 99,5 procent van de tijd.

Oproep webwinkeliersWebwinkeliers riepen de banken onlangs nog op om iDeal binnen twee jaar helemaal storingsvrij te maken. Nu de banken meer openheid geven is dat natuurlijk ,,geen definitieve oplossing voor het storingsprobleem'', reageert Thuiswinkel.org. Maar consumenten zien vanaf nu tenminste wel dat iDeal-storingen niet de schuld zijn van de webshops. De brancheorganisatie hoopt dat de tool als stimulans werkt voor de banken om ervoor te zorgen dat storingen minder gaan voorkomen.

Extra serviceVoor de webwinkeliers en andere ondernemers heeft de tool een extra service. Zij kunnen zich registreren op de pagina en ontvangen dan een melding als er iets verandert aan de iDeal-statussen van de banken.

Meeste gebruikte betaalmiddeliDeal is in Nederland het meest gebruikte betaalmiddel op het internet. Van de 127,4 miljoen online aankopen die in 2014 zijn gedaan, zijn er ruim 69 miljoen betaald met iDEAL, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Doelgroep helpenDe banken openden donderdag ook een online informatiepunt over de hypotheekverstrekking voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract. De sector wil hiermee deze doelgroep helpen met het krijgen van een goed beeld van wanneer zij in aanmerking komen voor een hypotheek. Op flexibelwerkenenwonen.nl hebben mensen ook de mogelijkheid om ervaringen achter te laten. De banken zullen hier vervolgens in hun beleid rekening mee houden.