Nieuws Actueel

Onno Hoes: Geen onoirbare dingen gedaan

Van onze redactie 13 december 2014

Vrijdag 12 december. Anderhalve week nadat de 20-jarige Robbie Hasselt op internet een weblog had geopend. En daarin zijn verhaal deed over afspraken met Onno Hoes, met foto's van gesprekken via WhatsApp tussen de twee. Maar ook van Hoes' agenda en zijn werkkamer in het Maastrichtse stadhuis. Opgezet door tv-programma PowNews, dat Hasselt ook nog eens voorziet van een verborgen camera om zijn afspraken met Hoes te filmen. Hoes wordt in de val gelokt.

Vertrouwen kwijt Het heeft hem duidelijk een enorme klap gegeven. Niet alleen privé en niet alleen vanwege zijn afscheid als burgemeester. Onno Hoes is zijn vertrouwen kwijt. "Ik vind dat ik mij toen onbespied mocht wanen. Ik had een afspraak in een privéomgeving, in de beslotenheid van een restaurant. Als dat niet meer kan zonder gefilmd te worden, is niemand meer veilig. Nergens meer."

Niets misdadigs Het is ook daarom dat Hoes zichzelf niets verwijt, vertelt hij aan de statige tafel van zijn burgemeesterskamer. Hij heeft geen enkel moment het idee gehad dat hij bespied werd. Dat er een val openstond om de burgemeester van Maastricht opnieuw in het nauw te brengen. "Ik heb geen onoirbare dingen gedaan. Geen misstand gepleegd, niets misdadigs op mijn geweten. Ik had een afspraakje met een man. Dat is publiek geworden en gebruikt om mij te schande te maken. En waarom? Ik zou het niet weten. Wilde PowNews knallen in de laatste uitzending? Geen idee. Ik weet ook niet of ik dat wel wil weten."

Pownews Hoes wordt wat losser. Spreekt wat makkelijker. De woede overwint het wikken en wegen. Hij gaat de strijd aan met Robbie Hasselt en PowNews. De aangifte is gedaan. Om duidelijkheid te krijgen voor zijn eigen persoon, maar ook voor iedereen. "Want als dit kan, is iedereen vogelvrij. Niet alleen ambtsdragers. Als mensen je een hak willen zetten, hoeven ze maar je gesprekken online te zetten en zaken op te nemen. Dat mag niet mogelijk zijn. Daarom vind ik dat de rechter hier een principiële uitspraak over moet doen. De rechter moet bepalen wat privé en publiek is."