Nieuws Actueel

Onno Hoes raakte ingesloten door roddels

Van onze redactie 10 december 2014

De 53-jarige VVD'er met een reputatie als sterk bestuurder en politicus, is genekt door 2 seksueel getinte privéopnames.

Hoes maakte net de 4 jaar vol, hij begon in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode in de Limburgse hoofdstad.

Toyboys Vorige week dook een nieuw - wederom seksueel getint - privéfilmpje op van Hoes. Zonder dat hij het wist, filmde een 20-jarige jongen hem tijdens hun eetafspraak. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Nadat het filmpje naar buiten was gekomen, praatten de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week een uur lang met de burgemeester. Het overleg ging deze week verder. Hoes kondigde woensdag zijn vertrek aan.

Een jaar eerder was Hoes in opspraak gekomen toen hij in de lobby van een Maastrichts hotel zoenend werd gefotografeerd met een 24-jarige man. Dat hij op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde, maakte dit extra saillant.

Scheiding In oktober ging het stel na 22 jaar uit elkaar. De gemeenteraad oordeelde destijds dat de gefotografeerde affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven. De kus bleef de gemoederen wel enige tijd bezighouden, zowel in de bladen als online. Daarmee veroorzaakten de maatschappelijke druk en opinie de eerste scheuren in het Hoesbolwerk.

IJzersterke reputatie De in Leiden geboren burgemeester kon wel tegen een stootje. Hoes bouwde door de jaren heen aan een schijnbaar ijzersterkte reputatie als politicus en bestuurder. Hij was in het verleden onder meer gemeenteraadslid in Den Bosch en lid van de Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. De VVD-bestuurder werkt verder ook als voorzitter van een organisatie met aanzien, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Hij kondigde onlangs zijn vertrek daar aan omdat hij de werkzaamheden steeds moeilijker te combineren vond met zijn werkzaamheden in Maastricht. Hoes is verder nog voorzitter van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

In Maastricht bond Hoes onder meer de strijd aan met de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops.