Nieuws Actueel

Onrust op Zuid-Europese markt

Lotte Grimberg 16 oktober 2014

De onrust op de financiële markten heeft donderdag druk gezet op de staatsobligaties van Zuid-Europese landen. Vooral Griekenland moest het opnieuw ontgelden, maar ook de rentes van Spanje en Italië liepen stevig op.

EurolandenDe rente op Griekse tienjaarsleningen schoot in de ochtendhandel omhoog van 7,6 naar 8,5 procent. Na een gestage daling in de afgelopen maanden staat de rente daardoor nu weer bijna op het hoogste punt van het afgelopen jaar. Die sterke stijging geeft aan dat het vertrouwen in de financiële toekomst van Griekenland onder beleggers verdampt. Zij maken zich zorgen over de ambitie van de Griekse regering om afscheid te nemen van de hulpleningen van de eurolanden en het IMF.

VerliesOok de aandelenbeurs in Athene ging weer stevig omlaag. Na een verlies van ruim 6 procent op woensdag werd donderdagochtend een min van meer dan 2 procent geïncasseerd.

LeningenDe zorgen over Griekenland kregen donderdag ook vat op Italië en Spanje. Spanje haalde bij een veiling van nieuwe leningen minder geld op dan verwacht en zag zijn tienjaarsrente oplopen van 2,1 naar 2,4 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente ging van 2,4 naar 2,7 procent.

BreukDaarmee zijn Spanje en Italië nog ver verwijderd van de torenhoge rentes die tijdens de schuldencrisis werden bereikt. De sterke stijging van donderdag is echter een breuk met de gestaag dalende lijn van het afgelopen jaar. Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een stijgende rente wijst op een dalende waarde en een afnemende vraag naar het betreffende schuldpapier.

HavenVooral Duitse obligaties waren donderdag in trek als veilige haven. Terwijl de Europese aandelenmarkten weer hard daalden, zakte de Duitse tienjaarsrente naar het ongekend lage niveau van 0,7 procent. De Nederlandse rente stabiliseerde op het historisch lage peil van 0,9 procent.