Nieuws Actueel

'Onrust raakt ook Wall Street'

Van onze redactie 16 december 2014

De olieprijs ging weer hard omlaag. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie zakte voor het eerst in vijf jaar onder de 55 dollar. Oliefondsen zoals ExxonMobil en Schlumberger staan in de handel voorbeurs in het rood.

De Russische centrale bank verhoogde de rente afgelopen nacht drastisch in een poging de val van de roebel te stuiten. Dit zette echter geen zoden aan de dijk en de roebel zakte dinsdag opnieuw diep weg.

Beleidsvergadering Fed Voor opening van de handel kwam nog een cijfer naar buiten over de huizenbouw in de Verenigde Staten. Het aantal in aanbouw genomen woningen zakte in november met 1,6 procent tot 1,03 miljoen op jaarbasis. Economen rekenden in doorsnee op 1,04 miljoen woningen. Kort na opening publiceert marktonderzoeker Markit een voorlopig cijfer over de groei van de Amerikaanse industrie in december.

Beleggers kijken verder uit naar de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over de timing van een renteverhoging door de Fed.

Boeing Het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing staat op winst voorbeurs. Het concern verhoogt het kwartaaldividend met 25 procent en schroeft het aandeleninkoopprogramma op tot 12 miljard dollar.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde maandag 0,6 procent in de min op 17.180,84 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 1989,63 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1 procent tot 4605,16 punten.