Nieuws Actueel

Ontslag dreigt na seksschandaal universiteit

Frank Hermans 16 december 2015

Seksschandaaluniversiteit1065

Drie medewerkers van de Radboud Universiteit zijn zich te buiten gegaan aan seks met studenten, intimidatie en dronkenschap, zegt een klokkenluider. Bewijs is nooit gevonden, maar toch wil de universiteit af van een van hen. Han Rouwenhorst (58) vroeg dinsdag bij de rechter juist om eerherstel.

"Mij werd seks met studenten verweten en drankmisbruik. Onterecht, zoals al snel door een onafhankelijke onderzoekscommissie is vastgesteld,'' zei Rouwenhorst. "Maar toch moest ik in opdracht van de universiteit een jaar lang zwijgen en word ik nu misschien ontslagen", vertelt de medewerker van de Radboud Universiteit woensdag in het AD.

Rouwenhorst en zijn collega's Henk Willems en Bep Kuling werkten op de afdeling die 750 excellente studenten extra lessen biedt. Tot de anonieme beschuldigingen kwamen, in oktober 2014. Sindsdien draaide de geruchtenmachine op volle toeren, ook gevoed doordat de universiteit nooit in het openbaar een toelichting heeft willen geven.

Arbeidsverhoudingen vlot trekkenTwee gerenommeerde hoogleraren in een vertrouwelijke commissie kwamen half november 2014 al tot de conclusie dat een coachingstraject voor de hele afdeling zou volstaan om de verstoorde arbeidsverhoudingen vlot te trekken. Op eigen houtje besloot het college van bestuur om de drie toch te schorsen en nader onderzoek te verrichten. "Het waren zulke heftige meldingen, dan is het lastig om zo'n advies op te volgen," legde bestuurslid Wilma de Koning uit aan de kantonrechter.

Niet veilig op werkvloerBehalve op de klokkenluider baseerde het college van bestuur zich op verklaringen van oud-medewerksters en op wat huidige medewerkers meldden. "Die zeiden dat ze zich door de directieve stijl van leidinggeven van Rouwenhorst niet veilig voelden op de werkvloer."

Slecht werkgeverschapEen terugkeer van het trio was geen optie, vond het college van bestuur. "De continuïteit van het onderwijsprogramma en het welzijn van medewerksters zou in gevaar komen. Dan zou ons slecht werkgeverschap worden verweten."

HerplaatsingDe belangen van de drie zijn volgens het college voldoende gewaarborgd door hen ander werk aan te bieden. Een van de drie is inmiddels herplaatst, een tweede is nog in gesprek hierover. "Omdat ze bang zijn anders niet meer aan de bak te komen,'' aldus Rouwenhorst. "Dat ben ik ook, maar nog belangrijker vind ik dat ik van alle blaam gezuiverd word." De rechter doet op 12 januari uitspraak.