Nieuws Actueel

Ontslagadvocaat moet buffelen

Rik Nizet 24 juni 2015

Buffelen ontslagrecht kantoor middelgroot

Arbeidsrechtadvocaten en rechtsbijstandsverzekeraars komen momenteel om in het werk. Reden is het nieuwe ontslagrecht per 1 juli. Omdat het straks veel moeilijker wordt om personeel te ontslaan, proberen werkgevers nu nog snel van niet-presterend of overtollige werknemers af te komen. Juristen draaien daardoor overuren, blijkt uit een inventarisatie van het AD woensdag.

"Onze arbeidsjuristen zijn aan het buffelen, het is beduidend drukker dan normaal", zegt Olav Wagenaar van rechtsbijstandsverzekeraar DAS. Volgens hem willen met name bedrijven die er financieel slecht voor staan, medewerkers de laan uitsturen. "Via het UWV betaal je dan geen ontslagvergoeding, terwijl ze per juli een transitievergoeding zijn verschuldigd. Dat scheelt al snel tienduizenden euro's."

Andere advocatenkantoren bevestigen het erg druk te hebben. Volgens advocaat Pieter van den Brink is het ontslagrecht sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo ingrijpend veranderd. "Het is logisch dat werknemers inspelen op die nieuwe regels. Omgekeerd proberen ook oudere werknemers nu een regeling te treffen."

Het AD schrijft dat een werkgever zich vanaf 1 juli moet houden aan een lijst met ontslagredenen. Van ontbinding van een contract kan pas sprake zijn als op z'n minst één reden kan worden aangetoond. Bovendien krijgen werknemers meer gelegenheid om in hoger beroep te gaan, verwachten advocaten. Nu is dat bij een uitspraak ven de kantonrechter nog niet mogelijk. "Veel ondernemers vrezen lange procedures. Werknemers kunnen wellicht ook gaan dreigen na een uitspraak: als u niet meer betaalt, ga ik in hoger beroep", aldus advocaat Steven Sterk.