Nieuws Actueel

Ontslaggolf bij FrieslandCampina

Rik Nizet 4 juni 2015

Zuivelbedrijf FrieslandCampina schrapt de komende drie jaar 335 tot 375 banen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. De banen verdwijnen op productielocaties in Beilen en Leeuwarden.

In Beilen, waar voornamelijk kindervoeding en ingrediënten worden geproduceerd, vervallen 210 tot 230 van de in totaal 767 arbeidsplaatsen. Het gaat hierbij om 80 tot 90 FrieslandCampina-werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en 115 tot 125 uitzendkrachten en tijdelijke contracten. De overige circa 15 betreft natuurlijk verloop.

Bij FrieslandCampina in Leeuwarden, waar hoofdzakelijk gecondenseerde melk wordt gemaakt, verdwijnen de komende drie jaar tussen de 125 en 145 van de huidige 852 arbeidsplaatsen. Daarbij zullen 60 tot 70 vaste werknemers hun baan verliezen en 40 tot 45 uitzendkrachten en werknemers die zijn aangesteld met een tijdelijk contract. Het natuurlijk verloop op de productielocatie in Leeuwarden betreft circa 25 arbeidsplaatsen.

FrieslandCampina heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit, onder meer in Beilen en Leeuwarden, en kostenefficiëntie ,,Dan kom je op een punt dat de extra handjes, die tijdens dat proces hard nodig waren, niet meer nodig zijn", aldus een woordvoerder, die benadrukte dat de slag nodig is om concurrerend te blijven.

Overigens zullen bedrijfsbreed banen op de locaties verdwijnen. ,,Zowel bij productie, als op kantoor en bij het management", verduidelijkte de woordvoerder. Die meldde verder dat de komende jaren in stappen een aantal ontslagrondes volgen.

Bij het concern werken wereldwijd circa 22.000 mensen. Op de 140 tot 160 vaste werknemers die hun baan verliezen is het geldende Sociaal Plan van FrieslandCampina van toepassing.

Vakbond FNV noemde de reorganisatie ,,ingrijpend" en benadrukte de onzekerheid die de banenreductie teweegbrengt. De bond zal zich aan de onderhandelingstafel onder meer hard maken voor de uitzendkrachten en tijdelijke krachten.

Siward Swart van CNV was verrast over de aantallen. ,,Bijna vierhonderd arbeidsplaatsen. Dat is gewoon veel", aldus de bestuurder. Volgens hem is het wel een voordeel, dat de banen over een periode van drie jaar verdwijnen. ,,Zolang je al van een voordeel kan spreken", aldus Swart.