Nieuws Actueel

'Onverminderd goed nieuws voor de industrie'

Rik Nizet 3 maart 2014

De activiteit in de Nederlandse industrie is deze maand verder gegroeid. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg in februari van 54,8 naar 55,2. Daarmee stond de graadmeter voor de achtste achtereenvolgende maand hoger dan 50, de stand die de grens weergeeft tussen groei en krimp van de industrie.

ExportordersDe hogere groei kwam vorige maand door een stevige groei van de exportorders. De productie nam ook toe, maar minder sterk dan in de voorgaande 3 maanden. Het totaal aantal orders groeide in het matigste tempo sinds augustus.

De werkgelegenheid in de industrie groeide voor het eerst in 3 maanden in bescheiden mate. "De groei van de afgelopen maanden lijkt zich te vertalen in banen'', stelde econoom Arjan van Weele (TU Eindhoven) in een toelichting. "Onverminderd goed nieuws voor de industrie dus'', concludeerde de hoogleraar inkoopmanagement, die verder voorspelde dat de groei van de industrie "zeker tot de zomer'' zal aanhouden.