Nieuws Actueel

Onweer speelt luchtvaart parten

Lotte Grimberg 28 oktober 2014

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hadden tijdens de zomermaanden te kampen met ruim 6 procent meer vertragingen vergeleken met de zomer van 2013. Die werden veroorzaakt door de vele stakingen en het slechte weer. Dit meldde EUclaim, een organisatie die passagiers juridisch bijstaat bij claims rond vertraagde vluchten van meer dan 3 uur.

OvermachtsituatiesHet aantal geannuleerde vluchten en vertraagde vluchten van meer dan 3 uur kwam afgelopen zomer in totaal uit op 3495. Vorig jaar waren dat er 3288. Het aantal claimbare vertraagde vluchten daalde afgelopen zomer echter met 2,6 procent tot 2232. In de overige gevallen ging het om 'overmachtsituaties' die niet op de luchtvaartmaatschappijen kunnen worden verhaald.

WateroverlastEUclaim wijst erop dat maandag 28 juli een dag met extreme onweersbuien en wateroverlast was. Toen waren er 331 vertraagde of geannuleerde vluchten, zo'n 10 procent van alle vertragingen in de gehele zomerperiode. Vooral passagiers van KLM hadden volgens de organisatie veel pech. "KLM laat in 2014 een stijging van meer dan 30 procent zien in het aantal incidenten die veroorzaakt zijn door een buitengewone omstandigheid'', aldus EUclaim.

Ook de vele stakingen dit jaar hebben veel annuleringen en vertragingen veroorzaakt, zoals de staking van de Franse luchtverkeersleiding in juni en de Italiaanse luchtverkeersleiding in september.