Nieuws Actueel

Onzekere tijd voor Borselse fruittelers

Het wordt stil in de gemeente Borsele de komende maanden. Fruittelers mogen hun anti-hagelkanonnen niet meer laten knallen. De rechter oordeelde dat Borsele onterecht vergunningen heeft verleend. Dat zou een flinke strop kunnen betekenen voor de fruittelers, schrijft de PZC.

William Adriaansens 15 maart 2016

Peren conferance boomgaard fruitteelt fruitteler

"Om de oogst te laten verhagelen is maar één goede hagelbui nodig", zegt Peter van 't Westeinde van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). "Dan is alles kapot. Dat betekent geen inkomsten, terwijl je nog wel voor je bomen moet zorgen. Anders heb je het volgende seizoen ook niks."

NatuurMaar of het zover komt, is volgens Van 't Westeinde nog maar de vraag. De gemeente Borsele moet van de rechter binnen zes maanden onderzoek gedaan hebben naar de invloed van de anti-hagelkanonnen op de natuur. "Het hangt er van af of de gemeente in de tussentijd gaat handhaven."

De ZLTO-man zegt niet te begrijpen waarom de rechter mee is gegaan met de eis van stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB). "Het rare is dat de gemeente dat onderzoek, volgens mij, vorig jaar al heeft gedaan. Toen kwam eruit dat er geen onomkeerbaar gevolg was voor vogels en, dacht ik, zoogdieren."

AlternatiefDe rechtbank gaf Borsele ook de opdracht om te onderzoeken of het stille anti-hagelkanon een alternatief zou kunnen zijn. "Maar waar heb je het over. Zo'n kanon gaat gemiddeld misschien een keer of zes per jaar af. En dan vergelijken ze het met industriegeluid, terwijl dat geluid continu is." De BZZB zegt dat de werking van de kanonnen niet wetenschappelijk is aangetoond. Dat klopt, volgens van 't Westeinde. "Maar ook is niet bewezen dat ze niet werken. En een teler gaat echt geen 50.000 euro investeren voor iets wat niet werkt."

Bij de gemeente Borsele was gisteren niemand in de gelegenheid om een reactie te geven.