Nieuws Actueel

'Ook BMW overschrijdt milieunorm'

Caroline Spilt 24 september 2015

Bmw recordwinst winst

Ook BMW verkoopt dieselauto's waarvan de uitstoot van schadelijke gassen de Europese milieunormen ver overschrijdt. Dat meldde donderdag het autotijdschrift Auto Bild op gezag van de milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT), die al eerder de publiciteit zocht met aantijgingen aan het adres van Duitse autofabrikanten.

De BMW X3 xDrive zou volgens metingen van ICCT elf keer zoveel stikstofoxide uitstoten als toegestaan. Of het bedrijf net als Volkswagen software heeft gebruikt om de auto's in laboratoriumproeven milieuvriendelijker te laten lijken, is volgens Auto Bild niet duidelijk. Een woordvoerder van de in München gevestigde fabrikant van luxewagens liet aan het blad weten dat dit niet het geval is.

BMW ontkentDe in München gevestigde fabrikant van luxewagens liet in een verklaring weten het onderzoek dat het vaktijdschrift aanhaalt niet te kennen. Het bedrijf gaat ICCT om opheldering vragen. Ook ontkende BMW dat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden. "Wij houden ons vanzelfsprekend in elk land aan de wet en voldoen aan alle lokale keuringseisen.''

Concurrent Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, liet in een verklaring eveneens weten dat het zich niet schuldig heeft gemaakt aan manipulatie van emissiegegevens van zijn auto's.