Nieuws Actueel

Ook Britse hypotheek binnenkort verkrijgbaar

Van onze redactie 19 februari 2015

De Britten hebben hier al enige ervaring in, na de overname van de hypotheekportefeuille van GE Artesia vorig jaar.

Ook de Britse Lloyds Bank ziet weer brood in de Nederlandse woningmarkt. Eerder waren de Britten al actief onder de naam Bank of Scotland die hier voor meer dan 1 miljard euro aan hypotheken heeft uitstaan. Met een rentekorting van 0,5% profileert Lloyds zich als prijsstunter.

Zzp'ers Venn Partners komt deze zomer met een nieuwe merknaam op de hypotheekmarkt. "We willen ons onder meer richten op het verstrekken van hypotheken aan zzp'ers", zegt de Vlaming Marc de Moor, die is aangesteld om het pad in Nederland te effenen.

De concurrentie op de hypotheekmarkt is weer aan het groeien. "Door de crisis is het aantal aanbieders flink teruggelopen, maar nu zien we ze weer terugkomen. Nederland is een interessante markt", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, dat zich meermalen heeft beklaagd over de hoge tarieven en het gebrek aan concurrentie in Nederland.

Goede betalers André de la Porte: "Nederland is interessant, omdat wij goede betalers zijn als het om hypotheken gaat. Het aantal wanbetalers is beperkt. Plus: we hebben een structureel krappe woningmarkt. Er zal de komende jaren nog veel gebouwd worden. De marges op hypotheken zijn hier goed, in elk geval hoger dan in het buitenland."

Nederlandse hypotheken bieden beleggers bovendien meer rendement dan ze nu op staatsobligaties kunnen krijgen. Dat was voor 6 pensioenfondsen, zoals PGB en PMT, reden om geld te steken in hypotheken die onder de naam MUNT worden verkocht. In totaal is daarvoor nu 3 miljard euro beschikbaar; op termijn wordt dat 5 miljard.