Nieuws Actueel

Ook Jamin in Goes sluit de deuren

De Goese binnenstad heeft het zwaar te verduren. Het lijkt er op dat het centrum in een week tijd twee bekende winkels verliest.

Luc Oggel 17 februari 2016

Snoep bijgesneden

Niet alleen voor warenhuis V&D is het doek gisteren gevallen, ook voor Jamin is het over en sluiten. Exploitant Jolanda Hugens (47) uit Kortgene is gestopt met de winkel in de Lange Kerkstraat omdat het niet langer rendabel is. De snoepwinkelketen staakt voorlopig het zoeken naar een nieuwe franchise-ondernemer.

Jamin Goes was al decennialang gevestigd in hetzelfde pand. In 2011 is de winkel nog volledig opnieuw opgebouwd. Het besluit om te stoppen is ingegeven door een combinatie van factoren, vertelt de onderneemster die de winkel sinds 2003 dreef. Zo pakte de nieuwbouw, die langer duurde dan voorzien, anders uit dan verwacht. "Ik wilde graag deuren die ik helemaal open zou kunnen vouwen om met het ijs naar buiten te kunnen, maar die kreeg ik niet. Ook een luifel mocht niet meer van de gemeente. Daarnaast zat ik met een drempel.” Op dat moment ging ook de interieurbouwer failliet en de toenmalige directie van Jamin stapte op. "In Goes ging het in die periode ook minder, mijn omzet daalde dramatisch”, zegt Hugens. "Voorheen kon je op dinsdagen en zaterdagen over de koppen lopen, maar klanten gingen meer online kopen. Ik merkte echt dat er een grote verandering aan de gang was, het zakte steeds verder weg.”

Om de Goese winkel overeind te kunnen houden, verkocht Hugens in 2014 haar Middelburgse Jamin-vestiging. Maar toch waren de omzetten niet voldoende om de vaste lasten, waaronder de volgens haar ‘bizar hoge’ huur, op te brengen. Haar overeenkomst liep nog tot 2021. "Twee jaar geleden heb ik nog een kleine huurverlaging gekregen, maar dat was niet genoeg. Zonde, want je moet het samen doen en daar wordt aan voorbij gegaan.” Volgens Hugens zitten meer ondernemers in hetzelfde schuitje. "Ik heb het idee dat er te weinig wordt gedaan om winkeliers te helpen. Als het had gekund was ik zeker doorgegaan, want ik stop met pijn in mijn hart. Ik vind het ook vreselijk voor de klanten, je bouwt iets op.” Hugens hoopt werk te vinden in de marketing- en communicatiebranche. "Voor mij voorlopig even geen nieuwe winkel."