Nieuws Actueel

Ook kleine bedrijven gaan ‘in de wolk’

Nadat grotere bedrijven met hun computersysteem al voor de ‘cloud’ kozen, komen nu de kleinere. ICT-dienstverlener Aragorn ziet dat ook bedrijven met twintig tot tachtig werkplekken ervoor kiezen hun computerwerk te doen met dienstverlening vanuit zo’n ‘wolk’ via internet. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

HARRIE VERRIJT 17 februari 2016

Cloudondernemenmkb1065435

Het ruim 25 jaar bestaande Eindhovense bedrijf groeit er flink door. De imposante klantenlijst bevat veel van dit soort bedrijven, maar ook giganten als ASML, Philips en KPN. Recent kwamen daar Hutten Catering en Van Der Velden Rioleringsbeheer met dertien vestigingen bij. Aragorn greep zijn jubileum aan om de uitstraling van het bedrijf aan de Nijverheidsweg, met ook een vestiging in The Strip op de High Tech Campus, aan te passen. Volgens directeur Nico Jansen was dit nodig.

Van product naar dienst"We zijn de laatste jaren flink veranderd. We stonden bekend als computerwinkel, maar zijn nu meer een zakelijke dienstverlener. De winkel houden we nog wel aan, omdat dit handig is als een klant snel iets wil komen oppikken. Maar we hebben nu een aparte zakelijke entree waar we onze klanten kunnen ontvangen.”

Totaaloplossing Eind jaren ’90 en begin deze eeuw vierde Aragorn hoogtij als computerwinkel, die voor particulier en bedrijf computers samenstelde. Maar Jansen en zijn team zagen tijdig dat dit niet de toekomst was en legden zich toe op ICT-dienstverlening. Waarbij het bedrijf de ervaring als computerbouwer alleen nog gebruikt om bijzondere klantspecifieke apparaten te bouwen. Volgens operationeel manager Martijn Lafeber wordt de hardware bij zijn bedrijf steeds meer ondergeschikt aan de totaaloplossing.

Advies"Natuurlijk adviseren we nog wel over apparaten en kopen klanten ze nog steeds bij ons. Maar wij geven verder vooral advies over hoe het werk te organiseren, waarbij beveiliging van de ICT vooropstaat. Over hoe werknemers veilig op het werk en vanuit thuis op de bedrijfssystemen kunnen inloggen. Wij zorgen dat kantoorautomatiseringssoftware en bijvoorbeeld ERP-systemen daarvoor in de cloud beschikbaar zijn. Die draaien voor ons in grote datacentra zoals van Interconnect, waar we onze eigen rekken met apparatuur hebben.”

Makkelijk middelAragorn is gespecialiseerd in ICT-beveiliging, data-opslag en virtualisatie, ofwel het zichtbaar maken van het resultaat van automatisering. Het bedrijf heeft een omzet van tien miljoen euro met 34 werknemers. Lafeber geeft aan dat Aragorn steeds vaker per dienst afrekent. "Wij bieden kant en klare werkplekken aan in de vorm van een abonnement. De klant betaalt voor wat hij gebruikt en wij zorgen ervoor dat onze ICT-infrastructuur de gewenste diensten waar kan maken.” Volgens marketing manager Niels de Waard benadert zijn bedrijf de cloud op een aparte manier. "Alles via internet wordt tegenwoordig als cloud aangeduid. Maar wij zien de cloud als een middel om makkelijk en overal waar je wilt je werkplek te hebben. Met alle software die je nodig hebt binnen je handbereik. Vooral voor de maakindustrie, de groothandel en logistiek en transport hebben wij een heel goede dienstverlening.”