Nieuws Actueel

Wall Street nipt in het rood

Van onze redactie 25 juni 2015

Image 5031766

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 17.975 punten. De S&P 500 ging 0,1 procent vooruit tot 2110 punten en ook de Nasdaq steeg 0,1 procent, tot 5128 punten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeerde een poging van de conservatieven om een eind te maken aan een subsidieregeling die een essentieel onderdeel vormt van 'Obamacare'. Het hof oordeelde met een zes tegen drie meerderheid dat mensen, ongeacht in welke staat ze wonen, recht hebben op een bijdrage van de federale overheid om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Hadden de klagers gelijk gekregen, hadden miljoenen mensen kunnen fluiten naar hun toelage.

Netflix

Na de bekendmaking van het oordeel van het Hof schoten de aandelenkoersen van onder meer Tenet Healthcare (15 procent), HCA (8,7 procent) en Universal Health Services (9 procent) omhoog. Zorgverzekeraars als UnitedHealth Group (2,9 procent) en Aetna (2 procent) profiteerden minder sterk, deels omdat het aandeel gesubsidieerde klanten gering is op het totaal aantal verzekerden.

Aanbieder van internettelevisie Netflix stond voor de tweede dag op rij onder druk. Het aandeel daalde 3,1 procent na een adviesverlaging van Citigroup. Woensdag moest het bedrijf al een verlies van 3,7 procent slikken nadat de machtige miljardair en activistische aandeelhouder Carl Icahn meldde zijn belang in het bedrijf te hebben verkocht.