Nieuws Actueel

Ook Wall Street vindt steun in olie

Van onze redactie 17 december 2014

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent in de plus op 17.218 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent tot 1993 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,8 procent naar 4585 punten.

De olieprijs zat in de lift, na de forse dalingen van de afgelopen tijd. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,4 procent tot 57,83 dollar, terwijl Brentolie op de termijnmarkt met 62,34 dollar per vat 3,9 procent duurder werd.

Oliebedrijven De Dow Jones werd aangevoerd door oliebedrijven ExxonMobil en Chevron, die 3,2 en 4 procent wonnen. Elders kregen oliemaatschappij Apache en Diamond Offshore Drilling er 6 tot 7 procent bij en wonnen de dienstverleners aan de oliesector Halliburton en Schlumberger ruim 4 procent.

De activistische belegger Bill Ackman praatte het aandeel McDonald's omhoog. Volgens Ackman, in het verleden aandeelhouder van Burger King, kan de fastfoodketen veel beter worden gerund. De miljardair gaf niet aan of hij van plan is een belang te nemen in McDonald's, dat met een koerswinst van 2,9 procent ook bij de uitblinkers in de Dow hoorde.

Fedex Fedex werd niet beloond voor de winststijging over het afgelopen kwartaal, die voorbeurs werd gemeld. De winst voldeed niet aan de verwachtingen van analisten, het aandeel van het koeriersbedrijf verloor bijna 5 procent.

In de markt wordt verder vooral uitgekeken naar de toelichting op het monetaire beleid, die Fed-president Janet Yellen woensdag na de publicatie van het rentebesluit geeft. Daarbij wordt vooral gelet op aanwijzingen voor het moment waarop de Amerikaanse centrale bankiers zullen besluiten de rente in 's werelds grootste economie te verhogen.