Nieuws Actueel

Afwachtend Wall Street zet stapje terug

Van onze redactie 24 juni 2015

Image 5028768

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 17.995 punten. De brede S&P 500-index zakte 0,6 procent naar 2111 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 0,6 procent in, bij 5128 punten.

Voorbeurs werd bekend dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk is gekrompen dan eerder werd aangenomen. Die meevaller is te danken aan de consumentenbestedingen, die sterker bleken dan eerder gedacht. De economie had wel last van het strenge winterweer aan het begin van het jaar en verstoringen bij havens.

Apple Bij de bedrijven wist Delhaize de aandacht op zich gericht. Het Belgische supermarktconcern gaat definitief samen met het Nederlandse Ahold. Beide bedrijven zijn actief in de VS, waarbij Delhaize ook een notering heeft in New York. Daar zakte de beurskoers 7,5 procent.

Apple voerde de Dow Jones aan met een plus van 1,6 procent, nadat miljardair Carl Icahn had aangegeven grote winstkansen te zien voor zijn belang in het technologieconcern. Icahn deed zijn uitspraken bij de bekendmaking dat hij zijn laatste pluk aandelen in de aanbieder van internettelevisie Netflix (plus 0,1 procent) met flinke winst van de hand heeft gedaan.

Monsanto Zadenhandelaar Monsanto leverde 5 procent aan beurswaarde in, na de presentatie van zijn kwartaalresultaten. Daarbij viel de winst mee, maar was de omzet lager dan analisten voorspelden.

Huizenbouwer Lennar Corp werd met een koerswinst van 3,6 procent beloond voor sterke kwartaalcijfers. Het bedrijf profiteert van het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die de verkoop van huizen aanjaagt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 60,16 dollar. De euro was woensdag aan het begin van de avond 1,1185 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.