Nieuws Actueel

Ook zonnig op de Europese beurs

Caroline Spilt 10 april 2015

Aex beurs gebouw plein 1000

Op de Europese aandelenbeurzen werden vrijdagmiddag de winsten van een dag eerder verder uitgebreid. De daling van de euro, speculatie op meer overnames en de hoop op meevallende bedrijfsresultaten stuwden de Europese graadmeters naar de hoogste punten in jaren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 505,17 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 779,32 punten. De beurzen in Londen en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij. In Frankfurt was de winst 1,4 procent.

StijgerGrootste stijger in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een plus van 3,6 procent. Wolters Kluwer was een daler met een verlies van 1,1 procent. De informatieleverancier had te kampen met een adviesverlaging door analisten van Exane.

MidKapIn de MidKap stond Corbion onderaan met een min van 2,5 procent. ING haalde de producent van chemicaliën en voedingsingrediënten van zijn favorietenlijst en SNS verlaagde zijn beleggingsadvies voor het aandeel. Corbion maakte daarnaast een kleine overname in de Verenigde Staten bekend.

Kleinere bedrijvenBij de kleinere bedrijven verloor Brill 0,1 procent. De wetenschappelijk uitgever heeft de omzet in het eerste kwartaal licht zien dalen ten opzichte van een jaar eerder.

In Parijs klom Carrefour 1,6 procent. De Franse supermarktketen heeft in het eerste kwartaal van 2015 fors meer omzet geboekt. Deutsche Bank steeg 0,5 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland nadert volgens ingewijden een miljardenschikking met de Amerikaanse en Britse autoriteiten in het fraudeschandaal rond de Liborrente.

Farmaceut Shire deed het goed in Londen met een winst van 5 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn positief gesteld over een nieuw geneesmiddel van het bedrijf.

Euro en olieDe euro was 1,0610 dollar waard, tegen 1,0675 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 51,31 dollar. Een vat Brentolie werd 1,9 procent duurder op 57,61 dollar.