Nieuws Actueel

Ootmarsum mikt op Chinese toerist

Van onze redactie 9 april 2015

Chinese toeristen ANP

‘Geniet van kunst, cultuur en… shoppen’. Die slogan moet een aansporing zijn voor Chinese toeristen in Nederland om naar Ootmarsum te komen. En dan met name de Chinezen die op vakantie zijn in Giethoorn. Naar schatting van de plaatselijke ondernemers bezoeken jaarlijks 200.000 Chinezen het karakteristieke grachtendorp in de Kop van Overijssel. Jeroen Enkelaar, marketing-manager van de Stichting Ondernemersfonds Dinkelland, maakt er geen geheim van dat Ootmarsum daar graag een graantje van meepikt.

Dagtour

Het optimisme over het welslagen van deze poging om een stroom van Chinese toeristen naar Ootmarsum te halen is groot. Vooralsnog mikt Enkelaar op een dagtour van Giethoorn naar Ootmarsum met bussen. Hij is daarover in gesprek met Connexxion. „De eerste bus met Chinezen komt deze zomer naar Ootmarsum. Zeker weten. Als er één is geweest, volgen er meer.” De marketing-manager is ervan overtuigd dat het daar niet bij blijft. „Niet alleen Ootmarsum profiteert van Chinese toeristen, maar heel Twente. Zeker bij het boeken van meerdaagse arrangementen.”

Twents Bureau voor Toerisme

Over dat laatste heeft directeur Anna Waanders van het Twents Bureau voor Toerisme haar twijfels. Vorig jaar is daar al onderzoek naar gedaan, omdat regionale ondernemers in de toeristenbranche daar naar vroegen. „Chinezen zoeken vooral bevestiging van wat ze al weten: klompen, tulpen en molens. Die folklore vinden ze ook in Volendam, de Keukenhof en de Zaanse Schans. Wat heeft Twente ze dan extra te bieden? Ootmarsum is leuk en daar kun je mooie foto’s maken, maar er is verder niet veel te doen. Ons mooie coulisselandschap gaat volledig aan ze voorbij, daarvoor moet je echt dieper geïnteresseerd zijn in een land.”

Geen interessante doelgroep

Waanders stelt dat de Chinezen voor de regio Twente daarom geen interessante doelgroep vormen. „Er is beslist een gat in de markt, er komen steeds meer Chinezen naar Nederland. Maar die komen niet voor een vakantie, maar voor een sight- seeing-trip. Om ze naar Twente te krijgen moet je een enorme inspanning leveren en de vraag is of dat iets oplevert.”

Foto: Chinese toeristen, binnenkort ook in Ootmarsum? (ANP)