Nieuws Actueel

Op is de koek, en weg zijn de dubbeltjes

Lotte Grimberg 27 juni 2014

Het geld dat minister Stef Blok (Wonen) vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor de starterslening is bijna op. Van de 50 miljoen euro is nu 32 miljoen gebruikt. De verwachting is dat het potje eind van dit jaar leeg is. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting pleit ervoor dat Blok voor 2015 extra geld beschikbaar stelt.

Tempo"De starterslening is een succes. Wij hebben hier een instrument in handen dat werkt. Het draagt overduidelijk bij aan het herstel van de woningmarkt. Als wij het tempo willen vasthouden waarin dat gebeurt, dan zou het goed zijn als het Rijk nog eens 50 miljoen euro beschikbaar stelt in 2015'', zei directeur Jan Willem van Beek van het Stimuleringsfonds vrijdag.

De starterslening is bedoeld voor mensen die zelf niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. De lening is de eerste 3 jaren rente- en aflossingsvrij. Gemeenten verstrekken de starterslening en betalen de helft. De andere helft legt het Stimuleringsfonds bij met het geld van het Rijk.

StimuleringsfondsTot nu toe zijn er dit jaar door het Stimuleringsfonds ruim 4100 aanvragen gehonoreerd tegen 2200 in dezelfde periode vorig jaar. Van Beek verwacht dit jaar uit te komen op 8000 aanvragen of meer, tegen 4000 over het hele jaar 2013.

Volgens Van Beek is de woningmarkt nog altijd kwetsbaar. "Het herstel is pril, het zou zonde zijn als de starterslening niet meer volop kan worden ingezet. Dan loop je het risico dat het tempo van het herstel terugvalt.''

ActieBlok zei in een reactie dat het geld nog niet op is. "We zijn iets over de helft.'' Hij riep mensen die er gebruik van willen maken op snel in actie te komen. Over wat er volgend jaar gaat gebeuren, wilde hij niets zeggen. "Eind van het jaar maak ik de balans op.''