Nieuws Actueel

Op toernee met de opvoedpoli

Van onze redactie 28 februari 2015

Image 4784490

Ze werd bekend van de serie Supernanny en is binnenkort weer bij RTL 4 te zien. De Britse Jo Frost, internationaal opvoedingsexpert, helpt vanaf 3 maart Nederlandse probleemkinderen en hun ouders uit de brand. In Jo Frost: nanny on tour reist ze door het land per megacamper. Ze vertoeft tijdelijk in de nabijheid van gezinnen waar het flink rommelt. Wat heet: "Soms zijn de beelden zeer extreem", waarschuwt ze vast vanuit haar mobiele kantoor met alles erop en eraan, dat nu even een aantal parkeerplaatsen tegelijk bij RTL bezet houdt.

Consult De camper stelt haar naar eigen zeggen vooral in staat niet alleen op bezoek te gaan bij de gezinnen die hulp nodig hebben, het is ook een plek om af en toe apart met ouders of kinderen te kunnen spreken voor een consult. Tussen de bezoekjes aan de families door parkeert ze op centrale plekken. Daar houdt ze een inloopspreekuur voor alle Nederlandse ouders met vragen over opvoeding.

Elke aflevering reist ze naar een ander deel van Nederland om een familie in nood bij te staan. Via verschillende camera's, die voorafgaand aan het bezoek van Jo in de huizen van de gezinnen zijn geïnstalleerd, heeft ze al goed kunnen zien tegen welke problemen de families aanlopen. Terwijl ze verder toert, houdt ze via Skype de families in de gaten. Tijdens een afsluitend bezoek hoort ze wat er is veranderd. Frost: "Als kijker van dit programma stap je in een pittige achtbaan. Soms zijn de beelden emotionerend, dan weer om te lachen en dan weer best shockerend. Al met al was dit een intensieve tijd."

Krijsbuien en vechtpartijen​Krijsbuien van een dreumes in de supermarkt, extreme dwarsheid, kleuters die er met hun vuisten op los timmeren als ze speelgoed moeten delen, ouders die elkaar de tent uitvechten waardoor het kroost van slag raakt, irritant bemoeizuchtige grootouders. Kortom, er komt weer een heel scala aan problemen voorbij die veel ouders – wellicht – enigszins herkennen.

Met haar mobiele 'opvoedpoli' wil ze letterlijk de wijde wereld in. Frost hoopt het programma namelijk mondiaal uit te bouwen. "Ik ben nu eenmaal een visionair op opvoedgebied. Wat is er mooier dan overal daadwerkelijk gezinnen te kunnen helpen? Mijn eerdere programma's worden al tien jaar uitgezonden. Maar dat is toch heel anders dan zelf bij mensen in al die landen op bezoek te gaan en hen te helpen met hun specifieke situatie."

'Leerzaam' Met een oortje in en een directe vertaling door een tolk, communiceert ze met haar cliënten. "Dat is voor mij ook leerzaam, want op die manier werken was wel even wennen. Bovendien zijn de nuances in een taal niet altijd makkelijk te herkennen. Iemand kan iets zeggen, maar iets anders bedoelen."

In Nederland was er heel wat opvoedleed te verzachten, Frost kreeg honderden hulpvragen van wanhopige ouders. Van specifieke Nederlandse problemen is echter geen sprake, zo zegt ze. "Iemand zei me: 'Een kind dat ligt te krijsen op de vloer van een supermarkt, dat is nou typisch Nederlands'. Maar nee, dat is nou juist typisch universeel. Het gebeurt in de supermarkt in Miami, in Londen, in Parijs."

Lees het complete interview in de Wegener-dagbladen.

Jo Frost: nanny on tour. Vanaf dinsdag 3 maart op RTL 4, 20.30 uur.