Nieuws Actueel

Op weg naar het einde

Lotte Grimberg 27 juni 2014

Van alle rijscholen in Nederland overweegt ruim tien procent binnen nu en 18 maanden te stoppen met zijn of haar rijschool. Dit blijkt uit een grote enquête die Rijschoolvandaag.nl onlangs heeft uitgevoerd.

GoodwillOm te stoppen met de rijschool zijn verschillende redenen op te voeren. Een kleine 400 rijscholen zal uiterlijk in 2015 stoppen in verband met de pensioengerechtigde leeftijd van de rijschoolhouder. Nederland kent een vergrijzende bevolking en de rijschoolbranche vormt hierin geen uitzondering. De rijschool verkopen is overigens geen optie, omdat de goodwill van een rijschool vaak nihil is. En het starten van een nieuwe rijschool brengt geen grote investeringen met zich mee.

KassaZoals ook vaker door verschillende media is gemeld, zijn er te veel rijschoolhouders die de rijschoolbranche een negatief imago hebben bezorgd. Rijden voor bodemprijzen, leerlingen oplichten en slecht rijles geven zijn enkele voorbeelden hiervan. De brancheorganisaties mochten zelfs bij Kassa uit gaan leggen wat hen bezielt.

Voor zo'n 150 rijschoolhouders is dit slechte imago reden om met de rijschool te stoppen. Men geeft aan in een andere branche (waar men vaak al eerder werkzaam in was) te gaan werken.

Leerlingen lokkenDe derde belangrijke reden te stoppen met de opleiding is het te lage aantal leerlingen. Zo'n 90 rijscholen stoppen daarom met hun activiteiten. Hen ontbreekt het aan het vermogen om tóch extra leerlingen te lokken.

Voor de betreffende rijscholen is het misschien jammer dat ze moeten stoppen. Voor anderen biedt dit juist nieuwe kansen.