Nieuws Actueel

Op z'n 3D

Lotte Grimberg 13 juni 2014

Amsterdam krijgt een expositieruimte die met een 3D-printer is gemaakt. In 2016 moet dit gebouw klaar zijn en ruimte bieden aan musea om tijdelijke exposities te houden. Het komt waarschijnlijk aan de Zuidas te staan, liet architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture in Amsterdam vrijdag weten.

Ruijssenaars bedacht vorig jaar het zogeheten landscape house, een gebouw dat uit één stuk door een 3D-printer wordt opgeleverd. Hij werkt nu samen met bouwbedrijf BAM en projectontwikkelaar AM Real Estate Development om het printgebouw te realiseren.

Driedimensionaal3D-printen is een vrij nieuwe techniek waarmee objecten driedimensionaal worden afgedrukt. Voor het bouwen van de expositieruimte maakt Ruijssenaars gebruik van een printer van de Italiaan Enrico Dini. Hij ontwierp een printtechniek om zand of vermalen steen met behulp van een speciale vloeistof in de gewenste vorm te verharden. De Italiaanse printer wordt naar Nederland gehaald en eerst getest.

KrommingenHet landscape house, met een oppervlakte van 700 vierkante meter, is een plat gekromd gebouw dat geen eind en begin lijkt te hebben. "3D-printen bleek de meest elegante productiemethode voor complexe krommingen'', zegt Ruijssenaars. Er wordt nog gesproken met partijen om de museale functie van het gebouw op zich te nemen.