Nieuws Actueel

OPEC verwacht zwakkere olievraag

Rik Nizet 15 januari 2015

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk zal zijn dan eerder gedacht. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van het oliekartel dat donderdag werd gepubliceerd.

De dagelijkse vraag naar OPEC-olie zal dit jaar gemiddeld 28,8 miljoen vaten (van 159 liter) bedragen, een vermindering van 100.000 vaten per dag in vergelijking met de voorspelling van vorige maand. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

BoorplatformenDe OPEC zei verder dat de groei van het Amerikaanse olieaanbod dit jaar onder druk zal komen staan door de sterk gedaalde olieprijzen. De tragere groei komt onder meer door de afnemende investeringen door oliebedrijven en het dalende aantal actieve boorplatformen in Noord-Amerika.

PiekDe olieprijzen zijn sinds een piek vorig jaar met circa 60 procent gedaald, onder meer omdat de OPEC bij de vergadering in november besloot de productie onveranderd te houden. Binnen de OPEC is onenigheid over het handhaven van de productie. Zo willen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten niks weten van een lagere productie, terwijl Iran, Venezuela en Algerije juist de productie willen terugschroeven om zo de olieprijzen aan te jagen.

Donderdag lieten de prijzen echter een voorzichtig herstel zien. Zo klom de prijs van Amerikaanse olie met 1,8 procent tot 49,34 dollar, terwijl Brent 1,2 procent steeg tot 49,27 dollar per vat.

Mede door het besluit van de OPEC de productie niet te verlagen is Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, nu iets goedkoper dan Amerikaanse olie. Sinds 2010 was Brent bijna constant aanmerkelijk duurder.