Nieuws Actueel

Opeens verkocht ik ijs in plaats van vlees

Marcel Rözer | Foto: Gerard Verschooten 8 december 2015

Wijchenwilmasanderschocolaatjes1065

Ze waren het allang van plan, iets met ijs. Wilma Sanders en haar man Gert-Jan stonden al jaren aan het roer in 's mans slagerij in Wijchen. "Maar we wilden ook ijsjes verkopen. Heel even hebben we eraan gedacht om dat vanuit de slagerij te doen, maar dat kan niet. Bij mijn man kom je voor goed vlees en bufkes, dat zijn bourgondisch belegde broodjes. En bij mij voor ijs. En in de winter voor chocolaatjes."

Dik twee jaar runt ze nu de zaak aan Markt 19 in Wijchen. "Ik ging op Hemelvaart met mijn man wandelen en opeens stond dit pand te huur. 'Nu of nooit', zeiden we."

In de zomer staan er lange rijen voor Markt 19, maar nu de dagen kort en donker zijn, is dat alleen maar een mooi beeld, een verlangen naar lichtere tijden. In de winkel is het rustig. "De sinterklaasdrukte is voorbij", legt ze uit. "Straks gaan we alles in orde maken voor kerst." Ze was geen ondernemer, maar ze is erin getrouwd, in de familie Sanders.

"Die runt al meer dan honderd jaar de slagerij", zegt ze niet zonder trots in De Gelderlander. "Ik kwam daar als meisje van 15 als schoonmaakster te werken. Ja, sindsdien ken ik mijn man."

Fair TradeToen ze de zaak nog niet had, át ze vooral chocola. Ze zegt het besmuikt, alsof ze zich dagelijks volpropte met het fijne zoet. "Dat kan nu natuurlijk niet meer. Ik blijf ervan af en dat kost me nauwelijks moeite. O ja, ik proef de bonbon van de maand. Ik vind wel dat ik moet weten wat ik verkoop. Ik heb er goed over nagedacht. Al mijn chocola is Fair Trade. Heb je de bullets al gezien?"

Onze bulletsZe kijkt voortdurend om zich heen, niet dat er veel klanten zijn, maar je weet maar nooit wat er te doen is. Een verkoopster is in de weer met een van de vitrines. "Ik heb vijf meiden voor me aan het werk", zegt ze trots. "Mijn dochter Mel werkt hier ook." Dan gaat ze een rondje voor door de winkel. Ze wijst op chocolaatjes, laat er eentje proeven en kijkt gespannen hoe het wordt beoordeeld. Dan wijst ze op kleurrijke kogelvormige chocolaatjes. "Onze bullets", en weer klinkt ze trots.