Nieuws Actueel

Opening containerterminal Maasvlakte II

Caroline Spilt 24 april 2015

Container lucht groot

De nieuwe hypermoderne containerterminal van APM op de Tweede Maasvlakte wordt vrijdagmiddag officieel in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling. Het gaat om het eerste volledig geautomatiseerde overslagcomplex, waar de kadekranen voor het afhandelen van schepen op afstand worden bestuurd.

De terminal is erop gemaakt om toekomstige groei en de steeds groter wordende containerschepen aan te kunnen. Op termijn moeten er 4,5 miljoen standaardcontainers per jaar afgehandeld kunnen worden. De terminal die volgens APM ook zeer milieuvriendelijk is, heeft een directe aansluiting op het spoor van de Betuweroute.

OnvredeNiet iedereen is even blij met het nieuwe paradepaardje van het Rotterdamse havengebied. De vakbonden hebben berekend dat de komst van deze geautomatiseerde terminal en die van concurrent RWG, die naar verwachting ergens volgend jaar opengaat, in de haven uiteindelijk honderden banen kost.

GevolgenDe ingebruikname van de nieuwe APM-terminal kan ook gevolgen hebben voor de hoeveelheid werk op de al bestaande Rotterdamse terminal van het Deense concern. Bij die oudere terminal van APM, even verderop op de Eerste Maasvlakte, werken volgens FNV-bestuurder Niek Stam nu nog ongeveer vijfhonderd mensen. De nieuwe terminal, waar al enkele maanden proefgedraaid wordt, biedt werk aan zo'n 330 man, aldus FNV.

GroeiDe vakbond denkt verder dat de voorspelde sterke groei van het aantal containers in de haven de komende jaren uitblijft. Recente kwartaalcijfers die wel duiden op een stevige toename in de overslag, zijn volgens Stam erg gekleurd door het later vallen van het Chinese Nieuwjaar. In de weken voorafgaand aan dat feest wordt altijd veel extra vracht vervoerd.

WerklozenStam wijst erop dat er in het Europese achterland van de Rotterdamse haven nog veel werklozen zijn en mensen die weinig te besteden hebben. Hij betwijfelt daarom dat er komende jaren al veel extra vraag zal zijn naar producten die in de containers worden vervoerd.