Nieuws Actueel

Opening pyrolysefabriek in Hengelo

Van onze redactie 20 mei 2015

Image 4935641

​Empyro maakt uit houtresten binnen een paar seconden olie, daar waar de natuur enkele miljoenen jaren nodig heeft. De pyrolyse olie wordt afgenomen door FrieslandCampina voor de energievoorziening van de nieuwe fabriek in Borculo.

Wereldprimeur“Overijssel heeft de wereldprimeur met deze innovatieve fabriek”, aldus Van Hijum. “Daar zijn we zeer trots op. De samenwerking tussen de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid inspireert. Mede hierdoor maken we een flinke stap in de bio-based economy. Samenwerking en kennisdeling loont, en de pyrolyse-olie stroomt!”

​Techniek Empyro produceert olie uit houtsnippers door het toepassen van pyrolyse, een techniek waarbij verhitting plaats heeft zonder zuurstof toe te voegen. Deze techniek is ontwikkeld aan de Universiteit Twente en doorontwikkeld door BTG-BTL, het moederbedrijf van Empyro. Empyro is een demonstratie project waar de technologie op commerciële schaal wordt gedemonstreerd en is een opmaat naar een verdere uitrol van deze innovatieve technologie.FrieslandCampina De in Hengelo geproduceerde pyrolyse-olie wordt verstookt in de nieuwe energiecentrale van FrieslandCampina Domo in Borculo. Door 10 miljoen m3 aardgas te vervangen door pyrolyse olie reduceert FrieslandCampina in Borculo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 16.000 ton per jaar ofwel 15 % van hun huidige verbruik. Deze nieuwe centrale is geopend op 10 mei door minister Kamp van Economische Zaken.​Belangrijke stap Gerhard Muggen, algemeen directeur van Empyro: “We hebben tijdens de inbedrijfstelling al honderden tonnen olie gemaakt met een goede kwaliteit. Dat we deze olie nu kunnen versturen naar onze klant FrieslandCampina is weer een belangrijke stap en biedt veel vertrouwen in de toekomst.”​20 miljoen euro De pyrolysefabriek heeft bijna 20 miljoen euro gekost. Het eigen vermogen is ingebracht door BTG BioLiquids, Tree Power, private investeerders en het Energiefonds Overijssel. De lening voor het project is verstrekt door het Energiefonds Overijssel. Voor de investeringen op het innovatieve deel is gebruik gemaakt van innovatiesubsidies van de Europese Commissie (FP7) en het Nederlandse Topsectorenprogramma (TKI-BBE).Henk Kamp Henk Kamp, minister van Economische Zaken: “Het is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Met het oog op de ambitie van een duurzame energievoorziening stimuleert het kabinet bedrijven om meer in te zetten op het gebruik van alternatieve bronnen. Daarom ondersteunen wij dus deze samenwerking, zodat de technologie verder ontwikkeld kan worden. ”Belangstelling De belangstelling voor de technologie en fabriek zijn internationaal zeer groot. Tijdens het internationale symposium dat donderdag 21 mei wordt gehouden, zal de hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie Kyriakos Maniatis, een toespraak houden, evenals een vertegenwoordiger van het gezaghebbende IEA (International Energy Agency), en een vertegenwoordiger van de Braziliaanse oliegigant Petrobras.

Pyrolysetechnologie, Studium Generale from University of Twente on Vimeo.