Nieuws Actueel

'Openingsverlies voor AEX'

Van onze redactie 12 juni 2015

Image 4994863

,,De beurzen lijken in het rood te gaan openen. De stemming blijft terughoudend nu is gebleken dat er weinig schot zit in de onderhandelingen over een Grieks schuldenakkoord. Verder lijkt het een rustige handelsdag te worden. Het is wel optie-expiratie en wellicht kan dat nog voor enige beweging zorgen", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Philipsdochter Respironics liet weten te onderzoeken of een recente waarschuwing van een branchegenoot over de veiligheid van een beademingsapparaat, ook gevolgen heeft voor zijn eigen producten. De Amerikaanse leverancier van medische apparatuur RedMed trok vorige maand aan de bel nadat uit onderzoek was gebleken dat een beademingstherapie voor patiënten met slaapapneu, een verhoogd risico op dodelijk hartfalen met zich meebrengt.

Unilever

Unilever staat ook in het nieuws. De Italiaanse mededingingsautoriteit neemt Unilever opnieuw op de korrel wegens mogelijk oneerlijke praktijken bij de verkoop van ijsjes. In het kader van het onderzoek zijn doorzoekingen gedaan op onder meer het hoofdkantoor van Unilever Italië in Rome.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven voorzichtig door het uitblijven van een Griekse schuldendeal. De Nikkei in Tokio noteerde kort voor het einde van de handel 0,1 procent in de min.

IMF

De Amerikaanse en Europese beurzen sloten donderdag licht hoger. Het nieuws dat onderhandelaars van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen steek zijn opgeschoten in hun overleg met Griekenland over de schulden van dat land, zorgde voor terughoudendheid.

In New York eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent hoger op 18.039,37 punten. De bredere S&P 500 kreeg er ook 0,2 procent bij en sloot op 2108,86 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5082,51 punten.

Euro

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,7 procent hoger op 484,88 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 725,76 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,3 tot 0,7 procent hoger de handel uit.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1238 dollar, tegen 1,1240 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 60,35 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 64,76 dollar per vat.