Nieuws Actueel

'Openingswinst voor AEX’

Van onze redactie 19 december 2014

Image 4868544

,,Het ziet ernaar uit dat we verder omhoog gaan na de flinke opmars van een dag eerder. Wall Street zette donderdag de rally voort en ook op de Aziatische markten worden mooie winsten geboekt. Voor de rest staan er voor vrijdag geen belangrijke items op de agenda en lijkt het een rustige positieve handelsdag te worden'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern Air France-KLM heeft voor de derde keer in een halfjaar tijd de winstverwachting voor dit jaar verlaagd. Het bedrijf heeft nog altijd flink last van prijsdruk op lange vliegroutes. Ook de nasleep van de pilotenstaking bij Air France in september kost meer dan voorzien.

Verre Oosten De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten vrijdag stevige winsten zien. De Nikkei in Tokio sloot 2,4 procent hoger. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die conform verwachting het monetaire beleid ongewijzigd liet. Wel is de centrale bank iets positiever geworden over de vooruitzichten van de Japanse economie.

Ook de Amerikaanse beurzen gingen donderdag verder omhoog. De belofte van de Federal Reserve (Fed) om geduldig te zijn met het verhogen van het Amerikaanse rentetarief zorgde wederom voor een positieve stemming onder beleggers.

Euro De Dow-Jonesindex eindigde 2,4 procent in de plus op 17.778,15 punten. De brede S&P 500 steeg 2,4 procent tot 2061,23 punten en realiseerde de grootste dagwinst sinds januari 2013. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een winst van 2,2 procent op 4748,40 punten.

De AEX-index in Amsterdam beleefde donderdag zijn beste dag van het jaar tot nu toe met een winst van 3,2 procent tot 416,44 punten. Ook de overige beurzen in Europa boekten stevige winsten. De MidKap steeg 2,3 procent tot 628,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 2,1 en 3,4 procent vooruit.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2285 dollar waard, evenveel als bij het slot van de aandelenbeurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 54,69 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 59,36 dollar.