Nieuws Actueel

'Openingswinst voor Beursplein 5'

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4812815

,,De AEX-index lijkt zo'n 1 punt hoger te gaan openen na de verliesbeurt op dinsdag. De handel staat volledig in het teken van het rentebesluit van de Fed en de toespraak van centralebankpresident Janet Yellen. De markt hoopt dan antwoord te krijgen op de vraag hoe geduldig de Fed is met het verhogen van de rente in de VS", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Ballast Nedam Ballast Nedam weet de aandacht van beleggers op zich gericht. Het bouwbedrijf stelde voorbeurs zijn verwachting voor het resultaat in 2014 naar beneden bij als gevolg van verdere kostenoverschrijdingen op de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en A2 Maastricht.

Dienstverlener aan de olie-en gasindustrie SBM Offshore kondigde dinsdag nabeurs aan een overeenstemming te hebben bereikt met onderzoekers in het Braziliaanse corruptieschandaal. Het akkoord schept volgens SBM het kader voor gesprekken over een ,,mogelijke, voor alle partijen acceptabele schikking''.

Technisch dienstverlener Imtech, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, gaf woensdag zijn jaarcijfers vrij. Het bedrijf is afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers geëindigd, maar het verlies was wel 1/5 kleiner dan in 2013. In het lopende boekjaar verwacht Imtech weer een positief operationeel resultaat te behalen.

GrandVision Ook GrandVision, het bedrijf achter brillenketens Pearle en Eye Wish, opende zijn boeken. De onderneming, die onlangs zijn beursdebuut op Beursplein 5 maakte, heeft vorig jaar zowel de winst als de omzet zien groeien.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten stonden woensdag overwegend in het groen. De Nikkei in Tokio sloot 0,6 procent hoger. Computerspelletjesmaker Nintendo en de Japanse mobiele dienstverlener DeNA stonden in de belangstelling na het nieuws dat de twee bedrijven samen games gaan ontwikkelen voor smartphones.

Fed De beurzen in New York en Europa sloten dinsdag overwegend met verlies. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het Fed-besluit. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent in de min op 17.849,08 punten. De brede S&P 500 leverde 0,3 procent in tot 2074,20 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met 4937,43 punten 0,2 procent hoger dan maandag.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,7 procent op 494,40 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 749,45 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,6 en 1,5 procent in. De FTSE-index in Londen boekte wel een winst, van 0,5 procent.

De euro stond woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0584 dollar, tegen 1,0595 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 42,54 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 53,09 dollar per vat.