Nieuws Actueel

'Openingswinsten op Wall Street'

Van onze redactie 15 december 2014

De afgelopen handelsweek is de boeken ingegaan als de slechtste beursweek in de afgelopen twee jaar. De brede S&P 500 verloor 3,5 procent als gevolg van de daling van de olieprijzen. De leidende Dow-Jonesindex speelde 3,8 procent kwijt, de grootste daling sinds november 2011.

,,Technisch herstel in een nerveuze markt", aldus een marktstrateeg op Wall Street. ,,We hebben alle reden om te geloven dat de Amerikaanse economie in de lift zit, maar het blijft moeilijk voorspellen."

Oliemarkt

De aandacht op Wall Street zal andermaal uitgaan naar bedrijven die gelieerd zijn aan de oliemarkt, zij het dit keer in positieve zin. Oliemaatschappij ExxonMobil kan daarbij mogelijk profiteren van een adviesverhoging door BMO Capital Markets.

Het aandeel van PetSmart kan eveneens rekenen op een bovengemiddelde belangstelling van beleggers. Voorbeurs werd bekend dat de dierenwinkelketen voor 8,3 miljard dollar wordt overgenomen door een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist BC Partners.

Industriële productie

Kort na opening komt nog een cijfer naar buiten over de Amerikaanse industriële productie. Voorbeurs bleek dat de industrie rond New York in december onverwacht een krimp heeft laten zien.

De leidende Dow-Jonesindex sloot vrijdag 1,8 procent in de min op 17.280,83 punten. De S&P 500 leverde 1,6 procent in en eindigde op 2002,33 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,2 procent tot 4653,60 punten.