Nieuws Actueel

Ophef over nieuwe rampattractie 1953 van Deltapark Neeltje Jans

Van onze redactie 1 maart 2015

Image 1713184

In die 'spectaculaire attractie', zoals het plan door directeur Bert van de Hoef wordt omschreven, kan de storm zoals 62 jaar geleden in beeld, geluid en speciale effecten worden beleefd. Deze 'experience' gaat in juli open voor publiek.

Niet tactvol Directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vindt de manier waarop het Deltapark de stormbeleving presenteert, niet echt tactvol. "Het wordt gekoppeld aan 1953 en het herbeleven van de ramp in de vorm van een attractie. Daar zit de pijn. Stel dat er een attractie zou komen rond de MH17, om te ervaren hoe het is om in een vliegtuig te worden neergeschoten? Dan zou het land te klein zijn."

Sommigen nabestaanden vinden dat een stokje gestoken moet worden voor de bouw. Jaap Schoof, die de ramp in 1953 als jongetje van bijna 9 jaar zelf meemaakte, wil zo ver niet gaan. Al is zijn eerste reactie via facebook vernietigend: "Onbegrijpelijk, hoe halen ze het in hun hersens, nooit iets meegemaakt, zeker nooit in het koude water in doodsangst gezeten." Wat hem vooral tegen de borst stuit, zegt hij in een toelichting, is dat de watersnoodramp op deze manier puur ter vermaak uit z'n context lijkt te worden getrokken. "Ze laten straks maar een heel klein stukje ervaren van wat er is gebeurd. Maar het hele verhaal -de kou, de sfeer, hoe het werkelijk was- dat krijgen ze er nooit in."

'Overbodig' Voor Deltaparkdirecteur Van de Hoef is de onstane commotie 'overbodig'. "Ik weet zelf nog niet precies hoe het er uit komt te zien. Maar in ieder geval niet iets met zwart-wit beelden en de ellende van toen. Daar heb ik ook helemaal geen zin in. Onze bedoeling is puur om te laten ervaren hoe het is om in een superstorm te zitten, minstens zo krachtig als die van 1953. Daarbij gaan we uit van de situatie zoals die nu is. Dus rekening houdend met de klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wat zou er gebeuren als vandaag of morgen de dijk zou doorbreken en het water de polder inloopt. Dát kan je straks bij ons ervaren."

De 3D attractie gaat zo'n 1 miljoen euro kosten.