Nieuws Actueel

Oplichting rond vlucht MH17

Rik Nizet 23 juli 2014

Er zijn oplichters actief die een slaatje proberen te slaan uit de vliegramp in Oekraïne. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk. Woensdag zijn de eerste meldingen binnengekomen over e-mails waarin oplichters geld proberen af te troggelen.

Facebookfraude vliegtuigrampCashen met rampvlucht MH17TOESPRAAK: Volledige speech Frans Timmermans OPROEP: 'Meneer Poetin, breng mijn kinderen naar huis'VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneMH17: Volledige passagierslijstKAART: Vliegroute MH17In een van de mails beweert ene 'Amin Harris' een journalist te zijn die op de rampplek aanwezig was. Hij zou daar een waardevol voorwerp gevonden hebben, waarvan hij de opbrengst zou willen delen.

Gepensioneerde dokterIn een ander bericht schrijft de oplichter dat hij een 85-jarige gepensioneerde dokter is uit Kuala Lumpur. Hij vraagt de ontvanger om hem te helpen bij het vervullen van de laatste wens van zijn overleden vrouw: geld doneren aan een goed doel.

VoorschootfraudeVolgens de Fraudehelpdesk zijn dit voorbeelden van voorschotfraude. Mensen die wel op zo'n voorstel ingaan, krijgen al snel de vraag een voorschot te betalen voor bijvoorbeeld transactiekosten. Dit geld krijgen zij dan nooit meer terug.

Fraudedesk.nl is de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. De organisatie werkt onder meer samen met de politie.