Nieuws Actueel

Oplossing voor zwerende mond bij behandeling kanker

Van onze redactie 19 december 2014

Orale mucositis, zo luidt de medische term. In de praktijk is het een door ontsteking van het slijmvlies zo pijnlijke mond dat eten en slikken soms niet meer goed mogelijk is. Het komt voor dat de chemo of bestraling zelfs stopgezet moet worden en dat de patiënt opnieuw in het ziekenhuis belandt. Ronald Menneken uit Eibergen lijkt met een door hem ontwikkelde lasertherapie nu voor een doorbraak te zorgen. Menneken heeft een aantal bestaande technieken aan elkaar geknoopt. Het eindresultaat is een op een smartphone lijkend apparaatje met twee clips dat de naam Mellinn draagt. De patiënt moet het apparaatje twee keer een half uur per dag in zijn of haar mond moet stoppen. „Laserlicht met een bepaalde frequentie veroorzaakt een biochemische reactie. De energie stimuleert cellen, waardoor het weefsel versneld herstelt”, legt hij uit.

Voor het eerst gebruikt bij 9-jarig kankerpatiëntje

Menneken combineerde enkele al bekende en al gecertificeerde, technieken met elkaar en lijkt nu de oplossing te hebben. Afgelopen zomer is zijn Mellinn650 voor het eerst getest. „Ik werd toen gebeld door een kinderoncoloog van het Sofiaziekenhuis in Rotterdam. Die wilde de behandeling van een 9-jarig jongetje staken vanwege orale mucositis. Een dag later heb ik de Mellinn er naar toe gebracht.” Menneken toont een e-mail van de betreffende arts, die meldt dat de ontstekingen in de mond bij het patiëntje na vijf dagen volledig verdwenen waren.

Coopers Investors helpt Mellinn vermarkten

Investeringsmaatschappij Coopers Investors in Delden is aandeelhouder geworden in Mellinn en helpt bij het vermarkten. Coopers is het beleggingsvehicle van René Kuipers, voormalig eigenaar van Norit. De verkoopprijs is vastgesteld op 484 euro, een set clips met laserlicht gaat 223 euro kosten. Huls: „We richten ons onder meer op ziekenhuizen, die de Mellinn beschikbaar zouden kunnen stellen aan patiënten en praten met het college van zorgverzekeraars”.

Foto: Ronald Menneken met zijn uitvinding. (Marieke Bakker)