Nieuws Actueel

Opluchting op beurzen na Grieks akkoord

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5077723

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 1,2 procent hoger op 487,08 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 715,01 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,7 procent vooruit.

De voorzitter van de eurotop Donald Tusk bevestigde maandag dat de eurolanden met het noodlijdende Griekenland een deal hebben bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar voor een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Altice

Bijna alle fondsen in de AEX gingen omhoog. Sterkste stijger was het Franse kabelbedrijf Altice met een winst van 2,6 procent. Staalmaker ArcelorMittal was de enige daler met een min van 0,2 procent.

Heineken kreeg er 0,8 procent bij. De bierbrouwer kan eindelijk bier gaan maken in Myanmar, het voormalige Birma. De brouwer opende dit weekend een nieuwe brouwerij in het Zuidoost-Aziatische land. Voor Heineken vormt Myanmar een interessante groeimarkt. Er wonen meer dan 53 miljoen mensen.

Vopak

Vopak dikte 0,4 procent aan. Het tankopslagbedrijf heeft een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk. De uitkomsten van de verkennende gesprekken hierover zijn volgens het bedrijf nog niet in te schatten.

In de MidKap ging groothandelsbedrijf Sligro aan kop met een plus van meer dan 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een verlies van 0,7 procent.

Bij de kleinere bedrijf klom Grontmij ruim 2 procent. Het Zweedse Sweco heeft zijn overnamebod op het advies- en ingenieursbureau formeel gelanceerd. Begin juni bleek dat Sweco het in De Bilt gevestigde bedrijf wil overnemen.

Euro

In Parijs steeg PSA Peugeot Citroën 1,9 procent. De Franse automaker zag de omzet in de eerste helft van het jaar licht stijgen. De sterkere verkopen op de Europese automarkt werden daarbij deels teniet gedaan door een afnemende vraag in Latijns-Amerika.

De euro noteerde na een korte opleving vrijwel onveranderd op 1,1152 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent minder op 51,85 dollar. Brentolie zakte 1,9 procent in prijs en ging voor 57,61 dollar per vat over de toonbank.

EPA